Kalkverf

Kalkverf wordt vandaag de dag veelal als decoratieve wandafwerking toegepast. Het heeft een mat en poederig uiterlijk met een hoge dekkracht en is in vele kleuren verkrijgbaar. Kalkverf is een natuurlijke muurverf met kalk als bindmiddel. Omdat de pigmenten die gebruikt worden ook natuurlijk zijn, is het een ecologisch product. De meest kenmerkende eigenschap van kalkverf is dat het niet gelijkmatig opdroogt. Kalkverf geeft echter een subtiel, wisselend kleureffect.

Voordelen van kalkverf

Kalkverf is dus een heel milieuvriendelijke verf, omdat het bestaat uit water en kalk. Daarnaast is het een hele ademende verf, waardoor het bekend staat om zijn vocht en schimmelwerende werking. De verf sluit de muren niet volledig af en voorkomt hiermee vochtproblemen. Vocht wat zich in de muren bevindt kan door gebruik van kalkverf gemakkelijk weg. Hierdoor kunnen ook nieuwbouwwoningen gelijk geverfd worden met kalkverf. 

Nadelen van kalkverf

Naast voordelen kleven er natuurlijk ook nadelen aan kalkverf. Als de verf eenmaal wordt toegepast, is de wand niet meer zo gemakkelijk over te schilderen met gewone verf. Dit maakt het ook gevaarlijk om zelfstandig aan de slag te gaan met kalkverf. Een foutje kan er namelijk toe leiden dat de hele wand overgeschilderd moet worden.

Kalkverf is door zijn ademende karakter ook gevoelig voor vuil. Het blijft er immers inzitten. Een muur die behandeld is met kalkverf is niet reinigbaar. Op het moment dat je er met een vochtige doek overheen gaat, geeft het af. Om dit te voorkomen kan de muur worden afgewerkt met een ander product. Vraag hierover advies, wij kunnen de muur namelijk behandelen met een sealer. 

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Vanuit onze jarenlange expertise kunnen we u in het voortraject al adviseren over kleurgebruik. Dus wilt u meer weten over kalkverf of onze diensten? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. U ontvangt binnen 2 werkdagen reactie van ons.